ניוזלטר אפריל 2020 | המכון לחקר החברה האזרחית והפילנתרופיה בישראל

ניוזלטר אפריל 2020

מחקרים חדשים במרכז

מיזוגים בחברה האזרחית

מחקרם של פרופ' הלל שמיד, פרום' מיכל אלמוג-בר, ד"ר איתי גרינשפן וד"ר איילת אורג מבקש להרחיב את הידע אודות תהליכי מיזוגים של ארגונים בחברה האזרחית ותוצאות של מיזוגים בישראל, ואת הידע אודות הפוליטיקה, יחסי הכוחות והתנהגותם של שחקנים המעורבים בתהליך המיזוג, באמצעות התבוננות מעמיקה בתפיסות ועמדות של מובילי מיזוגים על סוגיות אלה.

המחקר בוחן שמונה חקרי מקרה של מיזוגים בחברה האזרחית בישראל.

המחקר נערך בתמיכת קרן אדמונד דה-רוטשילד.

שותפות בין-מגזרית בעיתות חירום - אוהל התיאום הבינמגזרי לסיוע לאזרח כמקרה מבחן

אוהל התיאום הבין מגזרי לסיוע לאזרח, פועל בבסיס פיקוד העורף מסוף מרץ 2020. האוהל הוקם בזמן משבר הקורונה על מנת לייצר שירות מתואם לטובת האזרחים ברשות המקומית, תוך שימוש בתשתיות של כל השותפים באוהל, ויצירת מענה הוליסטי, מתואם אל מול רכזי ההתנדבות ברשות המקומית. באוהל שותפים שישה משרדי ממשלה והוא פועל תוך הובלה משותפת עם פיקוד העורף ו - 30 ארגונים חברתים.

המחקר מבקש ללמוד על דפוסי הפעילות והעבודה המשותפת באוהל, על פעילותם ותפקידיהם של

הארגונים השותפים ועל יחסי הגומלין ביניהם.  מטרת המחקר היא להרחיב את הידע אודות תהליכי עבודה בינמגזריים בעיתות חירום.  המחקר נערך בשיתוף הרשת הישראלית להתנדבות המנוהלת במועצה הישראלית להתנדבות, והאגף לממשל וחברה במשרד ראש הממשלה.

סדנה בנושא ההון החברתי בישראל

בתאריך 4.2.2020 השתתפו חוקרי המרכז לחקר החברה הישראלית והפילנתרופיה בסדנה חשיבה ייחודית באקדמיה הלאומית הישראלית למדעים. הסדנה היתה חלק מפעילותה של ועדת מומחים המתקיימת באקדמיה לבחינת נושא איכות חיים בת קיימא בישראל. ועדת המומחים בוחנת את סוגיית המדדים לאיכות חיים בת קיימא בישראל באמצעות גישת ההון, כלומר בחינה של סוגי הון שונים - כלכלי, חברתי, אנושי, פיזי, תרבותי. המרכז הוזמן להוביל את בניית הידע אודות ההון החברתי בישראל וערך סקירה מקיפה של הנושא מבחינה תיאורטית ומבחינת מדדים שונים של הון חברתי בעולם ובארץ. הסדנא התמקדה בדיון על המסמך שכתבו חוקרי המרכז - ינון גבע, ד״ר איתי גרינשפן ופרופ׳ מיכל אלמוג-בר.

בסדנה השתתפות כ- 30 מומחים שדנו בשאלות של הון חברתי בישראל והדרכים הרצויות והמצויות למדידתו באופן שיוכל להוות אינדיקטור לאיכות חיים בת קיימא בישראל

קורס בינלאומי אודות "פעילות החברה האזרחית לקידום חברה משותפת בישראל" - הסתיים המחזור השישי

בינואר 2020 קיים המרכז לחקר החברה האזרחית והפילנתרופיה בפעם השישית את הקורס הבינלאומי "פעילות החברה האזרחית לקידום חברה משותפת בישראל", בשיתוף בית -הספר למדיניות ופרקטיקה חברתית באוניברסיטת פנסילבניה בארה"ב( School of Social Policy & Practice, University of Pennsylvania)  ובשיתוף מרכז המחקר RGK Center of Philanthropy and Community Service  באונ' אוסטין, טקסס.  בקורס השתתפו 45 סטודנטים לתואר מוסמך מארה"ב, מקנדה, אוגנדה, סין, הודו, ומישראל. במהלך הקורס נחשפו הסטודנטים למגוון יוזמות וארגונים בחברה האזרחית ובפילנתרופיה המבקשים לקדם חברה משותפת בישראל, ודנו בפעילותם ובאתגרים הניצבים מולם.

הסטודנטים הגיעו ממגוון תחומי לימוד לתואר מוסמך, ביניהם סטודנטים לעבודה סוציאלית, לניהול ארגונים בחברה האזרחית, פיתוח בינלאומי, זכויות אדם, יישוב סכסוכים, בטחון לאומי ומנהל עסקים. הגיוון של תחומי הלימוד תרם לדיונים המעניינים שהיו בקורס.